Közélet

Kockázat

Csodálkozom rajta, hogy a nyilvánosság nem kormánypárti része hogy fel van háborodva, és sajnálkozom azon, hogy a kormánypárti része milyen lelkesen bólogat Kövér László minapi kijelentésén, miszerint az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot. Szerintem ennek az az oka, hogy nem értik a NER működését, és az ebből fakadó kommunikációt. 

Nem sokkal ezelőttig én sem értettem. Éreztem is némi disszonanciát.

Mikor például azt a miniszterelnök szájából elhangzott kijelentést olvastam, hogy: “Egy magyar ember nem érzi jól magát, ha évente legalább egyszer nem látja a tengert.”, akkor nem tudtam eldönteni, hogy akkor vagyunk bajban, ha elhiszi, amit mond, vagy akkor, ha nem. Ha nem hiszi el, akkor hazudik, hiszen jól tudja, hogy sok magyar ember nemhogy a tengert nem látja egy évben egyszer, de a megyéjét nem hagyja el ilyen gyakorisággal. Ha elhiszi, akkor viszont olyan messzire rugaszkodott el a valóságtól, hogy azt hiszi, a társadalom felső tíz százalékának az életszínvonala az átlag. 

Aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem ez a dolog kulcsa.

Megfejtettem, hogy Orbán Viktor komolyan, őszintén és teljes nyíltsággal beszél, csak éppen nem állampolgári, hanem nemesi nemzetben gondolkodik.

Mi a különbség? Az, hogy az állampolgári nemzetfelfogás szerint mindenki a nemzethez tartozik, akinek magyar állampolgársága van. A nemesi nemzetfelfogás lényege az, hogy csak a nemesek alkotják a nemzetet, a közrendűek nem. 

Ha ebből a szemszögből nézzük meg újra a fenti kijelentést, összeáll a kép. Ha odaáll a megfelelő fotókra, még egy falusi polgármester is összehoz magának annyit, hogy évente egyszer leguruljon az Adriára, a miniszterelnök urat pedig bármikor várja a kellemesen ringatózó kormányüdülő, és viszi a honvédségi Air Force 1.

Ebből tehát érthető, hogy mért nem engedheti meg magának egy középiskolai tanár, hogy nyaranta egy hetet lógassa a tengerbe: ha olyan hülye volt, hogy politizálás és közbe szerzés helyett arra adta a fejét, hogy a jövő nemzedékét próbálja felnevelni, magára vessen! Hát még, aki egészségügyi dolgozónak áll! Mit csodálkozik rajta, hogy alig hozza össze azt a Tisza-túrát? Csináljon szépen céget, szálljon be a lélegeztetőgép-üzletbe, aztán dől a lé! Ja, hogy azt a szektort leuralta Kóka doktor, meg a Szíjjártó-család csatolt részei? Tetszettek volna forradalmat csinálni!

Na, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a nemzet biztonságban van. Hát mekkora biztonság már Polt Péter?! Amíg ő a legfőbb ügyész, egy év alatt simán milliárdost lehet csinálni a miniszterelnök vak komondorából, egészen biztosan nem fog senki semmi törvénytelent találni a szerződésekben!

És erre kockázatot jelent bárki, aki veszélyezteti a kétharmadot. Már egy egyszerű többségnél is egyezkedni kellene a háztáji ellenzékkel a következő kétharmados pozíció betöltéséről, és akkor mindjárt valamivel kevesebb jutna a zsákmányból! És ezt a kockázatot el kell hárítani! Ha kémszoftverrel, akkor azzal, ha ÁSz-vizsgálattal, akkor azzal, mindegy. A lényeg a nemzet biztonsága!

Persze nekünk, akik állampolgári nemzetben gondolkodunk, lehetnek aggályaink, hogy mekkora biztonságban vagyunk nyakunkban a sok felvett orosz, meg kínai hitellel, de nem hinném, hogy a nemzetes urakat ez akármennyire érdekelné.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.