Közélet

Tükör Által Homályosan

Most jön szembe a fészen, hogy a citizengo.org doménen bejegyzett protál petíciót indított a baloldali sajtó vallásgyalázó gyakorlatával szemben. A kezdeményezés alapját egy a Népszavában megjelent karikatúra adja, ami együtt ábrázolja a megfeszített Jézus Krisztust, és Müller Cecília országos tisztifőorvost. A szövegkörnyezetet nem magyaráznám, a hivatkozásra kattintva mindenki megtekintheti a művet.

A citizengo.org természetesen nincs egyedül, felháborodik a teljesen független Mandiner, a mindig korrekt Pesti Srácok hozza a mindig önálló KDNP közleményét a Magyar (Idők) Nemzet pedig hosszú cikkben taglalja a kezdeményezést, többek között leírva, hogy “…A Népszava április 28-án Jézus Krisztust gúnyoló, a keresztény embereket egyértelműen sértő, viccesnek szánt karikatúrát közölt…”

Érdekes módon engem, mint keresztyén (ne menjünk bele, hogy mért ment arrébb az az “y”) embert nem sért ez a karikatúra, inkább egy félmosolyt vált ki belőlem. Annál inkább elgondolkodtat ez az aláírásgyűjtés, és a tiltakozás.

Amikor megjelent a Monty Python-csapat “Brian Élete” című klasszikusa, egyházi körökből azonnal tiltakozni kezdtek ellene istenkáromlást kiáltva.

Ez a tiltakozás azért érdekes, mert ha valaki csak felületesen is ismeri a Bibliát, az már kell, hogy legyen annyira értelmes, hogy a filmet megnézve egyértelmű legyen számára, hogy Brian története párhuzamos a Jézuséval. A csodálatos társulat pont azért alkotott örökérvényűt ezzel a filmmel, mert nem akart beleszólni a Bibliába, hanem pont azokat a sallangokat tépte le és gyújtotta fel, amiket mi, emberek gyarló mivoltunkban ráaggatunk.

Éppen ezért gondolom, hogy az az ember, aki istenkáromlást kiált arra a filmre, két okból teheti: vagy nem látta, vagy megélhetése függ másoknak a Bibliához, a keresztyénséghez, Jézushoz fűződő tévhiteiből, és nem akarja, hogy a művészet, vagy bármilyen más, gondolkodásra késztető behatás feloldja ezeket.

Nem akarom megvédeni a Népszavát, mert nem érdemlik, de azt gondolom, hogy keresztyén hazafiainknak és honleányainknak rengeteg elszalasztott alkalmuk volt az utóbbi időben felháborodni és petíciót indítani!
Már ha csak örök kedvencemre, minden reformátusok szégyenére, Balog Zoltánra gondolok: Hol volt a citizengo, a KDNP, a Magyar (Idők) Nemzet, meg mind a többiek, amikor egy palástos református lelkész adta a nevét a magyar társadalom egyik legelesettebb csoportjának, a cigányoknak a milliárdokkal történő meglopásához? 

Mért nem indult petíció, amely arra kérte a Zsinatot, ugyan, vegyék már le a palástot a Tiszteletes Úrról? 

Nem lett volna nehéz kimagyarázni: “Tudod, Zolikám, ha egy istenhátamögötti faluban a lelkész nem tud elszámolni a kasszával, annak is vannak következményei, ezek meg -ugye- mégiscsak milliárdok! Neked most még magadtól van lehetőséged lemondani a palástodról, aztán tegyed el a szekrénybe, szép emlék lesz!…”

Biztosan én nem vagyok eléggé keresztyén, de engem ez az utóbbi ügy jobban zavar, sokkal inkább szégyellem magam miatta.
Majd önvizsgálatot tartok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.