Közélet

A 2019-es önkormányzati választások eredménye

Ez a cím természetesen teljesen kamu. Mivel sem teljesen hülye, sem fizetett propagandista/közvéleménykutató, sem jós nem vagyok, nem fogok kijelentéseket tenni az őszi választások végeredményét illetően. Ez a bejegyzés sokkal inkább egy játék: megpróbálok előre megfogalmazni pár dolgot, és a választások után majd meglátjuk, mi jön be belőlük!

A címet meg azért adtam, hogy Ön, kedves olvasó, idekattintson. (;

Számomra két település sorsa látszik érdekesnek most, június 22-én. Hódmezővásárhelyé és Budapesté.

Hódmezővásárhely azért nagyon érdekes, mert 2018 február 25-én példátlan bátorságról téve tanúbizonyságot egy keresztény, jobboldali, de nem a kormányhoz köthető, a rendszerszintű korrupció ellen kiálló polgármestert választott magának Márki-Zay Péter személyében. A helyi és az országos média a tőlük megszokott színvonalon már a választás előtt és azóta is töretlen keresztényi állhatatossággal hazudozza róla tele minden felületét, a képviselőtestület kormánypárti része pedig a rájuk jellemző módon a város működését is veszélyeztetve igyekszik keresztbe tenni neki.

A helyzetet azonban egy pár napos hír teszi igazán izgalmassá: a helyi Fidesz felkérte Lázár Jánost, aki egyébként a város hűbérura, hogy ő induljon el ősszel Márki-Zay ellenében. Ez azért nagyon érdekes, mert Jánosunk ezzel a felkéréssel máris vesztett. Ha nem vállalja el a jelöltséget, akkor a helyi Fidesz-szavazók csalódhatnak benne, mondván, hogy gyáva. Ha elvállalja, és veszít, az nyilván nem lesz számára jó pont a Főnöknél, aki egyes hírek szerint amúgy sem kedveli túlzottan. Ha pedig nyer, akkor ugyan “rendet” tehet a városban (leszámolhat Márki-Zay-jal és támogatóival, visszaállíthatja a jól működő NER-es korrupciót), de az összeférhetetlenség miatt visszább szorul az országos politikában, ami egy ilyen kaliberű gazembernek biztosan nem tiszta nyereség.

Ehhez jön hozzá, hogy Márki-Zay meglehetősen átláthatóan irányítja a várost, minden döntést, fejleményt azonnal és részletesen kommunikál, a képviselőtestület üléseit élőben közvetíti, minden módon igyekszik a város közvéleményét informálni az aktuális helyzetről. Nincs sok vásárhelyi ismerősöm, de még a választások előtt azért igyekszem őket megkeresni, mert ebben a helyzetben nagyon kíváncsi vagyok, hogy a város választói kitartanak-e a tavaly februári döntésük mellett.

Mert ha igen, az reményt adhat mindnyájunknak, hogy van, lehet elég becsületes keresztény jobboldali ember minden közösségben, csak meg kell szólítani őket!

Budapest.

Ki ne tudná, hogy Hazánkban igazán értelmes, felvilágosult emberek csak Budapesten laknak, a város közigazgatási határán kívül mindenki gumicsizmás, buta paraszt, aki szédül a betonon, bicskával eszi a fagyit, és igazán semmihez sem ért. Ennek a felvilágosultságnak köszönhető, hogy nem tudta őket átverni húsz évig Demszky és az SzDSz-MSzP, tizedik éve pedig Tarlós és a NER azzal az M0-ás körgyűrűvel és 4-es metróval, amit folyamatosan ígérgetnek a ‘80-as évek óta, de még mindig nincs kész egyik sem (és még jó ideig nem is lesz).

A főpolgármester-választás ennek megfelelően már most (már jó ideje) egy sírvaröhögős kabaré, aminek a kimenetelét borítékolni lehet, és az egyetlen Puzsér Róbert kivételével Tarlós minden kihívója bohóc benne.

Azt is leírom, hogy miért.

Székes fővárosunk meglehetősen élhetetlen és kifosztott hely. A levegője mérgező, a tömegközlekedése a működtethetőség alsó határán táncol, a közbiztonsága igencsak véleményes, a korrupt vezetés áldozatos munkájának köszönhetően pedig legújabban a patkányok súlyos elszaporodása teszi egyre higiénikusabbá. Ennek ellenére a város polgárai egyáltalán nem látszanak különbözni az ország befolyásolható átlagától, ennek megfelelően az országos politika szereplői szépen lefutják megszokott köreiket a főpolgármester-választást egyszerű közvéleménykutatássá silányítva, és biztosítják a jelen helyzet fennmaradását annak érdekében, hogy a színfalak mögött tovább fosztogathassák a közvagyont karöltve egymással.

Azt most borítékolni lehet, hogy a 2019-es főpolgármester-választást Tarlós István nyeri. Ezt tudják a kihívók és az őket jelölő szervezetek is, és mivel egy kivétellel nem a város feljebb emelése, hanem politikai (és anyagi) hasznuk miatt vannak a pályán, nem az összefogásra, hanem a saját szavazóbázisuk megszólítására és növelésére játszanak.

Ennek szellemében rendezik meg az előválasztásnak nevezett cirkuszt, az alábbi jelöltekkel:

A DK hirtelen meglátta a lehetőséget abban, hogy a magyar szavazók igen gyorsan felejtenek, és bár a választásokig Karácsony Gergelyt támogatták, és azért ekézték a legkomolyabb ellenfelét, Puzsért, mert nincs városvezetői tapasztalata, az EU-választások sikerén felbuzdulva kirántották a kalapból Kálmán Olgát, a messze földön híres városvezetőt. Én személy szerint csalódtam Olgában, mert bár szimpatikus sosem volt, azt hittem, hogy egy korrektségre törekvő ujságíró, aki kiröhögne egy ilyen felkérést. Nem tette. Lelke rajta!

Az mindenesetre jól látszik, hogy Ferencünk célja egy: Az ellenzék legerősebb pártjává válni, és hogy ez eddig sikerül, hiteles képet fest az ellenzék és a haza siralmas helyzetéről.

A fővárosi (választási) nagycirkusz másik főbohóca Karácsony Gergely. Teljesen természetesnek vehető az indulása, mivel ő minden választáson elindul, amit csak megrendeznek. Bele is gondoltam, milyen nehéz év lesz számára az előreláthatólag választások nélküli 2020! Kíváncsi is vagyok, hogy a Dalban indul majd, vagy a Miss Universe Hungary-n! Mivel az általa vezetett Zuglóban is kicsavarták a patkányirtást a Bábolna kezéből, és sikerült összeparkolnia mínusz egymilliárdot a kerületének, elképzelhetjük, mekkora változást hozna a főváros életébe, ha őt választanák meg, de mivel nem fogják, ezt biztosra “sajnos” nem tudjuk meg.

Egy biztos, mivel választás van, Karácsony indul.

Bizonnyal tájékozatlanságomnak köszönhető, de most hallottam először Kerpel-Fronius Gáborról, a Momentum főpolgármester-jelöltjéről. A Wikipedia-oldala sem túlságosan beszédes, de a róla elérhető kevés információ alapján szimpatikus embernek tűnik. Kár, hogy ebben a versenyben, ahol az ismertség rengeteget számít, ez kevés. Nyilván tudja ezt a Momentum is, nem is választást nyerni akarnak vele, csak jelen lenni, és közvéleményt kutatni.

Ez egész biztosan sikerülni fog.

Az előválasztás partvonalán kívül maradt a számomra legszimpatikusabb jelölt, Puzsér Róbert. A Sétáló Budapest jelöltje azért hagyta ki az előválasztást, mert nem akart a DK által erőszakkal lejtősre vett pályán játszani, és nagyon jól tette.

Szerintem a főpolgármester-választás nyertese Tarlós mellett, aki marad a hivatalában, Puzsér lesz, és a Sétáló Budapest. Amint azt sokszor, sok helyen leírta, ő tisztában van vele, hogy az abszolút győzelemre kevés esélye van, viszont hatalmas lehetőség ez a küzdelem az élhető főváros programjának népszerűsítésére.

És mivel a választáson minden induló széles körben ismertetheti programját, ebben igaza is van neki és csapatának.

Mivel nem vagyok jelen Budapesten, csak hasraütésszerűen merem azt mondani, hogy az előválasztást Karácsony Gergely nyeri majd, az így felálló Puzsér-Tarlós -Karácsony hármasból pedig Tarlós lesz ősszel a befutó.

Mindamellett szerintem zseniális húzás volt Puzsértól összehozni a Sétáló Budapest csapatát, és felhasználni az önkormányzati választást arra, hogy a budapestiek írástudó részének tekintetét megkíséreljék egy fenntartható, élhető, átlátható főváros elképzelése felé fordítani.

Véleményem szerint ha ősszel sikerülne tíz százalék körül szerepelnie, az azt jelentené, hogy Budapesten szabad szemmel is látható mennyiségű változást akaró, értelmes ember él!

Ezek tehát az én tippjeim az őszi önkormányzati választásokra. Az eredmények tükrében biztosan érdemes lesz újraolvasni őket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.