Közélet

Buborék

Gyakran hangzik el mostanában, hogy az embereket buborékba zárja a közösségi média.

Ebben tényleg lehet valami, a világ legjobb programozói által fejlesztett, mindig naprakész algoritmusok szabják meg, hogy egy-egy közösségi oldalon mit lát, vagy nem lát az ember fia. A profilunkban megadott adatok összességét elemezve dönti el egy gép valahol, hogy kinek a bejegyzései jelenjenek meg a falunkon, melyik cég reklámjait lássuk.

Nem állítom, hogy ezzel nincsen semmi baj, de ez a bejegyzés nem erről szól.

Ez a bejegyzés azokról a buborékokról szól, amikbe az emberek szeretik zárni magukat, mert kényelmesebb számukra az, ha nem találkoznak ellenvéleménnyel, eltérő hozzáállással, csak azzal, ami nekik megfelel. Nem szeretem magam kivenni az élők sorából, de ezzel az előző mondattal megtettem. Ez eredetileg így lett volna: “…mi magunk zárjuk magunkat, mert kényelmesebb számunkra egy buborékban azt hinni, hogy mindenki úgy gondolkodik, ahogy mi…”, azonban itt veszem a bátorságot, hogy ezt magamra nézve ne tartsam érvényesnek.

Szeretek a közösségi térben beleállni olyan vitákba, amit kevesen vállalnak fel, mert azt gondolom, hogy a párbeszéd előrevisz.

Azt gondolom, hogy az őszinte beszéd lehetőség.

Persze ezt nem mindenki gondolja így. Ezért tiltottak ki már számos virtuális térből.

Az egyik szánalmas biciklis csoport kitiltott, mert nem értettem, mért kéne fogni a kormányt biciklizés közben. Egy másik, megnevezésére méltatlan politizálós csoportból azért tiltottak, mert a moderátorai egyszerűen funkcionális analfabéták, de a legszebb egy közlekedési anyázócsoport volt: Kiírta az egyik admin, hogy csak magyar betűs nevekkel lehet hozzászólni, mire jeleztem, hogy adjon valaki egy rovás-billentyűzetet, mert nekem csak római betűkkel van módomban leírni így a nevem. Dobtak.
Áldott legyen az Úr neve!

Az viszont már kicsit sok szerintem, hogy az általam egyébként szimpatikusnak tartott “Háztartásom Hulladék Nélkül” csoportban az adminok (az alapító elmondása szerint “a csajok”) nem engedték ki az alábbi videómat:

Hádemost komolyan! Mi volt ezzel a baj? Hulladékmentes, jól szituált, ráadásul egy korábbi bejegyzésnél meg is ígértem valakinek.
Mi ezeknek a baja ezzel? Mi nekünk a bajunk egymással? Nem rasszistáskodtam, nem anyáztam. Hol van ezekből az unatkozó anyukákból a humorérzék???
Mi a bajunk a vitával? Mi a bajunk az eszmecserével? Mi a bajunk a beszélgetésssel?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.