Közélet

Garázdaság

Az úgy kezdődött, hogy a kilencvenes évek végén jártunk, egyetemisták voltunk, és Szilike nevű lakótársammal nekiindultunk a Debrecenben akkor népszerű Lilla-Ibolya-Klinika Mozi teljesítménytúrának. Ez a szokásosnál is jobban sikerült, így a Klinika Mozihoz már rendesen széthullottunk. Be ugyan beengedtek minket, de a helyet akkoriban üzemeltető banya úgy ítélte meg, hogy nem vagyunk méltóak a rendezvény színvonalához, ezért kikísértetett minket a feketén foglalkoztatott kidobójával. Mi felvetettük, hogy akkor talán visszaadhatnák a beugró összegét, ők nem értettek egyet.
Szó szót követett, de a kidobó nem hitt a szavak erejében, illetve nem a szavak erejében hitt. A rendőrségen ébredtem, Szilit hamarabb hazaengedték. Ügy lett belőle. Fiatalok és naivak voltunk, a banya meg megkenhette a rendőrt, mert kihozták, hogy a kidobó nem is kidobó volt, hanem vendég, mi pedig garázdaság vétségében találtattunk bűnösnek, és pénzbírság megfizetésére lettünk kötelezve.
A mai eszemmel nem hagynám annyiban, de húsz évvel ezelőtt kevesebbet tudtam a világról.

Húsz évvel ezelőtt nem tudtam, hogy a garázdaságot akkor szokták előhúzni, ha valamit el akarnak kenni úgy, hogy az ügy legvédtelenebb szereplője szívja meg, de azért ő se nagyon.

Pont ezért nem értem, hogy a rendőrség mért garázdaság vétségének megalapozott gyanújával keresi a Kertész utcán gyanútlan embereket szarrá verő két polgártársunkat!

Már azt sem értettem, hogy hol volt aznap este a TEK?! Mért nem túrták fel a Kertész utca 4-et? Arra készültek épp, hogy majd rárúgják az ajtót egy 17 éves kölyökre, aki a tesiöltözőben azt mondta, hogy a kormány takarodjon?

A jelenlegi definíció szerint garázdaságot az követ el, “Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
Hát én nem vagyok jogász, de ahol fogak repülnek, meg fél arcok szakadnak le, az nem ér meg még egy könnyű testi sértést mondjuk? Nyolc napon belül nem hiszem, hogy fogak nőnek ki! Komolyan az lesz, hogy ezek ezt megússzák egy ejnyebejnyével?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.