Kultúra

Miről szól itt A Dal?

Petruska Andris kizárása A Dalból igazi XXI. századi magyar történet. Simán elmegy az elődöntőig, továbbjut, majd a döntő előtt előáll a szakértő, és közli, plágium történt. Az MTVA erre kizárja a produkciót, mert hisz a szakértőnek, de annyira azért nem erőlteti a dolgot, hogy a kötbért is elkérje (a nevező aláírja, hogy nem lopta a dalát), lezártnak tekinti az ügyet.

Mi van? Annyira plagizált, hogy kizárják, de annyira nem, hogy büntessék?

Nekem ez nem kerek.

Ha valakit érdekel, hogy hogy viszonyul az MTVA a plágiumhoz, az hallgassa meg a Pink Floyd High Hopes c. számát, javaslom, hogy a Pulse c. koncertről, aztán a Compact Disco zenekar 2012-es Sound Of Our Hearts c. felvételét. Ugye, milyen kísértetiesen hasonlítanak? És a Compact Disco megnyerte vetélkedőt, tehát képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ennyit tehát a plágium és az MTVA viszonyáról.

Andrist a kétezres évek közepe óta ismerem. Nem az az ember, akinek szüksége van a más témáira. Rendszeresen és sokat gyakorol, tudatosan építi fel magát, és egyre markásabban saját hangzással, stílussal rendelkezik. Élő példának tartom arra, hogy a Kőbányai Zenei Stúdió nem csak arra való, hogy legyártsa a magyar popszemét stadionos koncertjeinek zenekarait, hanem értékes előadók is kaphatnak ott használható tudást.

Nem vagyok az Isten, nem láthatok bele a fejébe, de nagyon csodálkoznék, ha másolta volna a dalát. Szerintem inkább csak arról van szó, hogy ő is, ahogy a Vampire Weekend, ebben a közép-afrikai popban akart csinálni egy dalt, és ő is a legbiztosabban befutó akkordmenetre tette fel a tétet. Arról, hogy így kellett cselekednie, mi mindnyájan tehetünk, mert igényeljük a popszemetet.
Szóval nem értem, hogy mi volt ez a viselkedés az MTVA-tól, de szeretném megérteni, és remélem, hogy Andris nem szívja túlságosan mellre ezt a méltatlan és következetlen döntést! Szeretném, ha kiderülne (bár tartok tőle, hogy nem fog), hogy ki és miért vádolta meg őt plágiummal, és hogy az MTVA mért állt meg félúton a “bűnös” és a “nem bűnös” között. Ez nekem leginkább azt sejteti, hogy ők is érzik, nem korrektül jártak el. Mint említettem, a magyar viszonyok között nem sok esélyt látok a helyzet tisztázására, úgyhogy kénytelen vagyok beérni a semmivel, amit tudni lehet.
Akárhogy is: Hajrá Magyarország, hajrá Petruska! (:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.