Közélet,  Kultúra

Egyszerűen Punkok Vagytok. Ja, még azok se!

Van egy olyan elméletem, hogy egy könnyűzenei produkcióban úgy viszonyul egymáshoz a zene és a dalszöveg, mint a hallgató mély és a fecsegő felszín. Meg kell hallgatni a szöveget, és egyes előadóknál ez akár nagyon magas minőségű is lehet, de a valódi üzenetet, táplálékot a zene közvetíti.

Tegnap meghallgattam-megnéztem a Kárpátia (egyesek szerint hamarosan Felcsútia) együttes Egyszerűen Senkik Vagytok című dalát és annak klipjét. A klip olyan, amilyen, de erről később.

Én nem tudom, hogy mért mondják erről a zenéről, hogy nemzeti, mikor ez vegytiszta punk.

Szerintem egy zene akkor lenne nemzeti, ha kulturálisan kötődne, vagy kötődni próbálna a nemzethez. Magyarországnak vannak ilyen zenekarai, de a Kárpátia nem tartozik közéjük. Ez a termék egy Bad Religion nyúlás, azzal a különbséggel, hogy nem hozza annak a vokális színvonalát. Ezzel nem szeretném a Bad Religion-t minősíteni, szerintem nagyon kellemes dinamikus punkzene, néha itt, a Vállalat központjában is elhangzik egy-egy albumuk.

A Kárpátiával szerintem az a baj, ami a skinhead-mozgalommal.

A skinead-mozgalom egy hazafiság-franchise.

Olyan emberek gyűjtőhelye, akik állítják magukról, hogy hazaszeretőek, de ha eltávolítjuk a ruhájukról a felségjelzéseket, akkor a hozzáértőkön kívül (akikből szerintem világszerte sem lehet több néhány tucatnál) senki meg nem mondja, hogy melyik országból jöttek. Ennek pedig nem más az oka, mint az, hogy ugyanannak a néhány brit cégnek a ruháit hordják, amiket kínai gyerekek készítenek, és az egész üzletet egy new yorki vagy frankfurti bank finanszírozza.

Nagyjából ugyanez a helyzet esetünkben is. Ha leszedjük a szöveg árpádapánkjait, bakamotívumait, és persze nemnemsoháit, akkor marad egy közepes Bad Religion-nyúlás, amire jól csúszik a sör a hétvégén a három műszak után.

Nincs is ezzel semmi baj, mindent szabad, amit nem tilos, (sajnos) nincs ízlésrendőrség.

A nagyon érdekes dolog viszont ezzel a dallal kapcsolatban, ahogy a Kárpátia egy huszárvágással eldobja a Jobbikot, és bepozícionálja magát a NER-be. Nincs átmenet. Tegnap az egyik, ma a másik.

Petrás NERtárs észrevette, hogy talán már az idén elmarad a Jobbik-majális, jobb lesz addig bepályázni a falunapokra, amíg le nem kötik az összesre Bunyós Pityut.

The Show Must Go On. A Pártlapban gyorsan lenyilatkozta, hogy elveszett a Jobbik lelke, aki Gyurcsánnyal összefog, az hazaáruló, meg minden ilyesmi. Kíváncsian várom, hogy mikor veszik fel Petrást a MMA rendes tagjai közé.
Elhiszem én, hogy meg kell élni valamiből, emberek, de ez a szélkakas-stílus szerintem gyomorforgató.
(Ha a Kárpátia kijön egy, a korrupciót, Putyin-kiszolgálást elítélő dallal, természetesen videóban, a Nagytemplom előtt, délben, térden állva kérek bocsánatot ezért a bejegyzésért! – Bár meg kellene tennem!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.