Közélet

Őfelsége Megmondói

Friss hír, hogy a kormány az éj leple alatt leszedette és elvitette a Vértanúk teréről Nagy Imre szobrát, hogy azt a Jászai Mari téren állítsák fel újra. Ha minden igaz, a helyére a Vörösterror áldozatainak emlékműve kerül vissza.
Szobrok jönnek, mennek. Ilyen hely ez.
Ami nekem kikristályosodott ennek a cserének, és a kapcsán született írásoknak a hatására, az az, hogy milyen szépen működik Hazánkban a pártpropaganda!

A Pozsonyi Ádám nevű, korábban jobboldali megmondóarc rögtön írt egy bejegyzést, miszerint Nagy Imre egy utolsó kommunista volt, és a azok, akiknek a padlását lesöpörtette, biztosan sokkal jobban el voltak keseredve, mint a szolgasajtó kesergői, beleértve Nagy Imre lányát is, csak rájuk nem figyelt akkor senki.
Már önmagában kedves, hogy a Magyar Idők szerzője emleget szolgasajtót, de ez csak a kezdete az érdekes csavaroknak ennek az ügynek a kapcsán.

Nagy Imrét én nem merném megítélni, de ha megpróbálnám, akkor biztosan megnézném előtte Jelenczki István “Népek Krisztusa, Magyarország” c. átfogó, négyrészes dokumentumfilmjét ‘56-ról, és felütnék egy szótárt a ‘vértanú’ címszónál. Az tény, hogy ahogy az unokája is megjegyzi, Pozsonyi úr nemzetmentő vezérével szemben a vértanú miniszterelnök nem halmozott fel nagy vagyont, tehát valamivel mindenképp elvhűbb volt jelenlegi kollégájánál.

Ami sokkal érdekesebb számomra, az az, hogy Pozsonyi urat nem zavarja a Vértanúk terétől 300 azaz háromszáz méterre, a szabadságról (fogalom) elnevezett budapesti téren található szovjet háborús emlékmű. Vagy ha zavarja, akkor nem teszi ezt szóvá. Vagy ha kicsit messzebb akarok menni, akkor a Duna másik partján található, a köznyelvben sokszor Davajmarinak is nevezett Felszabadulási Emlékmű Szabadságszobor sem zavarja. Vagy ha zavarja, akkor nem teszi ezt szóvá. (Milyen érdekes, hogy mindkét emlékmű, ami hirtelen eszembe jutott, az egész Európát végigfosztogató és -erőszakoló szovjet hadsereghez kötődik, nem?)

Tudják mit? Szerintem Pozsonyi urat az a Nagy Imre emlékmű még tegnapelőtt este sem zavarta. Csak szóltak, hogy zavarnia kellene.

Egy olyan kép jelent meg előttem, hogy Habony Árpád ül az íróasztalánál, és mikor a kormány csinál valamit, ami megint szembeköpi a tegnapi kommunikációját, akkor csak kihúz egy fiókot. Nem (feltétlenül) azt, amelyiknek tükör van az aljában, hanem a megfelelő feliratút. Ha kommunistázni kell, akkor a Pozsonyisat, ha nemzetbiztonsági veszéllyel kell fenyegetni, arra ott van Georg Spöttle, ha valami ködös békeidő-nosztalgia kell, akkor következik Szentesi-Zöldi László (egy ideje irodalomtörténeti kérdések kapcsán már nem ő kerül elő). A kihúzott fiókból máris kiugrik egy rugón a megfelelő bohócfej, és (párt)hűen szajkózza az aktuális szlogent. A fiókos módszer további előnye, hogy a komcsi-bohóc nem fog kiugrani, amikor KISz-titkárok komcsiznak, a bizti-bohóc meg nem retteg, amikor a kormány embercsempészetre vetemedik, és így tovább!
Már csak azt szeretném tudni, arra a fiókra mi van írva, amiből Bayer jön elő!
A megfejtéseket hozzászólásban várom. (:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.